5 trikova za bolju inspiraciju koje vrijedi probati

5 trikova za bolju inspiraciju koje vrijedi probati

Pišete seminarski rad, običan e-mail ili projekt? Crtate? Šijete? Radite nešto rukama? Sigurno znate onaj divan osjećaj kada riječi jednostavno teku, ideje naviru i uz put i uživate. E to je inspiracija.

Nadahnuće ili inspiracija (lat: inspiratio; in + spiro) u psihologiji se definira kao faza tijekom stvaralačkog mišljenja u kojoj se do rješenja dolazi iznenada. Iako se ponekad čini da inspiracija dolazi kao „dar s neba“, postoje određeni uvjeti – dovoljna količina informacija te odgovarajuća mentalna spremnost, odnosno usmjerenost. A pomaže i ugodna, poticajna atmosfera.

Svi znamo priču o muzama, boginjama iz antičke mitologije koje su imale samo jedan zadatak – potaknuti i nadahnuti umjetnike, glazbenike, slikare da iznjedre svoje remek-djelo. U povijesti umjetnosti gotovo je svaki značajni autor imao svoju muzu, ili njih nekoliko. Tako je Petrarcu inspirirala Laura, Alma Mahler bila je vječni izvor inspiracije Gustava Mahlera, ali istovremeno i njegova imenjaka Klimta.

Iako većina nas inspiraciju pronalazi u nekim svakodnevnim situacijama, ljudima, događajima, razgovoru, često nas inspiracija u potpunosti napusti. Nedavno sam provela večer bezuspješno zureći u praznu stranicu otvorenog Word dokumenta. Inspiracije nigdje, sve muze pobjegle, a ja kao da sam zaboravila pisati. U tom trenutku potpunog odsustva inspiracije, istraživanje je bilo jedini izlaz.

Što kada se dogodi potpuni nedostatak inspiracije?

Proučavajući više različitih članaka, savjet je uglavnom isti – radite nešto drugo umjesto onog što biste trebali raditi. Pišete li seminarski rad, projekt ili članak, a ideje nikako ne naviru, uzmite pauzu.

Evo što pomaže u nedostatku inspiracije:

  1. SLUŠAJTE GLAZBU.
  2. PRILEGNITE. Ako ste umorni, sigurno niste inspirirani. Ponekad je jutro pametnije od večeri.
  3. PROŠEĆITE. Svježi zrak i fizička aktivnost uvijek dobro djeluju na mentalnu aktivnost. Ako imate ljubimca, odvedite ga u šetnju.
  4. PODRUŽITE SE. Pričajte s cimerom/icom, prijateljima o nečem nevezanom ili s njima prokomentirajte zadatak koji je pred vama. Možda zajednički dođete do rješenja ili do sasvim nove perspektive. Ako nisu tu, nazovite ih, efekt je (gotovo) isti.
  5. RADITE NEŠTO ŠTO VOLITE. Neovisno je li to gledanje Funny Cats Videos na You Tube-u ili pečenje kolača, važno je da misli zaokupite nečime što vas veseli. Odmaknite se od „problema“, a kad se opustite, rješenje će doći. Sjetite se priče o Newtonu i jabuci koja je pala sa stabla pa je došao do zaključka o Zakonu gravitacije.

 

Imate li vi neki svoj trik?