Da sam čekao svoje prijatelje s fakulteta, ne bih nikada otišao na Erasmus…

Da sam čekao svoje prijatelje s fakulteta, ne bih nikada otišao na Erasmus…

Dragi prijatelju/ice,

Ne znam gdje si dok ovo čitaš, ne znam koliko godina imaš, niti koji fakultet pohađaš, ali znaj da postoji jedno neponovljivo studentsko iskustvo i razdoblje koje se zove Erasmus. Ja sam ga otkrio te iskreno mislim i znam da bez njega cjelokupno studiranje nije isto. To je jednostavno vrhunac studentskoga života koji bi svaki student trebao doživjeti. Ne znam zapravo koje bi riječi upotrijebio (i ne bi bile dovoljne) da ti dočaram sve doživljaje samo jednoga semestra na Erasmusu.

Tko čeka, taj ne dočeka

Nemoj čekati svoje prijatelje ili ekipu s fakulteta nagovarajući ih da se još netko prijavi i ide na razmjenu da ti eventualno bude lakše. Da sam ja čekao svoje prijatelje s fakulteta (od kojih su svi nalazili razne izlike zašto oni ne mogu), ne bih nikada otišao na Erasmus. Zanemario sam također i sumnje u svoje jezične sposobnosti te strah da nemam dovoljno visok prosjek ocjena i odvažno se sam prijavio na natječaj za Erasmus studentsku razmjenu! Odlučio sam se za manji i ne toliko popularan grad u Poljskoj računajući da neće biti puno interesa i da bih lakše mogao dobiti stipendiju. I upalilo je! Bio sam sretni dobitnik Erasmus stipendije i otišao, potpuno sam, na svoju razmjenu na University of Economics u gradu Katowice, na jugu Poljske.

Živahne, uslužne i funkcionalne Katowice

Ekonomsko središte južne Poljske pokrajine Sleške s oko 300 tisuća stanovnika. Grad je to koji je u zadnjih 10 godina prošao nevjerojatnu transformaciju iz industrijskog i rudarskog u jedan pravi moderni europski centar. Veliki plus je i tamošnje Ekonomsko sveučilište (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach) koje sam pohađao.

Administracija ažurna i ljubazna, pregršt zanimljivih kolegija na engleskom (preko 80), moderan kampus, potpuno novi informatički centar te velika funkcionalna knjižnica. Super stvar je i što su Katowice na odličnoj lokaciji za putovanja te se u blizi nalazi mnoštvo atrakcija – Wadowice, Auschwitz, Wroclaw, Czestochowa, Krakow… Sve u svemu, odličan grad za Erasmus!

Za sve ostalo tu je ESN

ESN u Katowicama također je bio super. Svima se dodijeli buddy već mjesec dana prije dolaska i ga možeš pitati sve što te zanima. Kako se pripremiti ili što trebaš eventualno ponijeti na svoju Erasmus avanturu samo su osnovna pitanja. Tijekom cijelog semestra organiziraju razna druženja, partyje, putovanja na kojima se možeš još bolje upoznati s kolegama iz cijelog svijeta. Orientation week, Silesia days, jezični tandemi, izleti i partiji, razni popusti za Erasmus studente – sve je to ESN radio za nas. I stoga obavezno pri izboru grada i fakulteta za Erasmus razmjenu istraži je li u njemu prisutan ESN.

U domu se uvijek nešto događa

Poseban je doživljaj bio živjeti u studentskom domu, pogotovo meni koji nisam u Zagrebu to imao prilike iskusiti. Život u istoj zgradi sa svojim Erasmus prijateljima tako blizu svim avanturama je nešto fenomenalno. Sa cimerom Javierom iz Španjolske te susjedom Kaloyanom iz Bugarske, a i mnogim drugima, dijelio sam sate i sate zabave, smijeha i druženja. Organizirali smo tematske večeri, upoznavali kulture jedni drugih, roštiljali u dvorištu doma, slavili rođendane, putovali zajedno… Čim je ekipa tu, sve je puno dinamičnije nego da si negdje u stanu samo s nekoliko cimera. Sve je zabavnije: učenje, kuhanje, druženje prije izlaska, zezanje prijatelja u drugim sobama, sportske aktivnosti te spontana druženja.

Važno su obilježje Erasmusa i neizostavna putovanja. Proputovali smo gotovo cijelu Poljsku koja me zaista oduševila, prekrasni gradovi (Krakow, Poznan, Wroclaw, Varšava, Gdansk…) i ljudi. Hrvate obožavaju jer smo slični po mnogočemu. Osim toga, poljski je dosta sličan hrvatskome i možeš puno napredovati u jeziku, što je zbilja korisno. Još nešto zabavno što možeš doživjeti u Poljskoj i što je tipično jest Juwenalia, ali neću reći o čemu se radi nego prepuštam da to doživiš. 😉

I faks mi je postao užitak!

Uz sve zabavne stvari koje Erasmus nosi sa sobom nisam zaboravio i ono najvažnije, a to je fakultet, predavanja, učenje, seminari i ispiti. Predavanja su bila zanimljiva i u opuštenoj atmosferi. Baš sam volio ići na fakultet. I kada gledam unatrag, vidim koliko mi je bilo korisno što sam izabrao predmete koji me zanimaju, iz područja kojima sam se želio jednoga dana baviti. Mislim da je upravo to i bilo presudno pri pronalasku mojeg sadašnjeg posla. To je ona velika vrijednost Erasmusa, zabavljaš se, uživaš i družiš, a svejedno ti ostane veliki plus za životopis i buduću karijeru.

Odluči se za Erasmus, i jednostavno kreni

Možeš izgubiti jedan semestar jer ti neće priznati sve predmete kada se vratiš, morat ćeš produžiti godinu… nikada neće biti sve idealno, ali Erasmus je definitivno vrijedan i više od toga. Usavršeno znanje engleskoga jezika, spoznaja o novih kulturama, zemljama i ljudima, super prijatelji koje imam u nekoliko europskih zemalja, razbijene mnoge predrasude, nova znanja te moj osobni rast i razvoj svjedoče o tome.

Ali oprezno, Erasmus će te zaraziti težnjom za usavršavanjem i nemirnim duhom željnim putovanja i avantura. Sve će biti drugačije kada se vratiš doma. Dugo ćeš dolaziti sebi od svih uspomena, prijateljstava i neprocjenjivog iskustva koje ćeš imati za cijeli život. I u tim trenucima shvatiš da si druga osoba i da je to zapravo tek početak.

Mario Bolkovac, ESN Zagreb