Dominik Sever: Snimio sam emotivan video i dobio rektorovu nagradu!

Dominik Sever: Snimio sam emotivan video i dobio rektorovu nagradu!

Svestran, emotivan i poduzetan glazbenik. Ove riječi najbolje opisuju Dominika Severa, studenta 2. godine Multimedije, oblikovanja i primjene, kojem je Sveučilište Sjever za audiovizualni projekt Res Verae dodijelilo Rektorovu nagradu. Dominik je svojim samostalnim projektom oduševio svoje mentore i vodstvo Sveučilišta, a zasigurno će oduševiti i širu javnost.

Odakle dolazi ideja i inspiracija za video Res Verae koji ti je i donio rektorovu nagradu?

Kao klasično školovani gitarist, u svoje slobodno vrijeme stvaram i osmišljavam klasične kompozicije. Odlučio sam iz svoje aktivnosti napraviti konkretan projekt, a kad sam saznao za natječaj odlučio sam se prijaviti za rektorovu nagradu. Prvotna ideja bila je prijaviti samo audio komponentu, no to mi se činilo prejednostavnim pa sam ipak odlučio proširiti priču i snimiti cijeli video spot.

Prišao sam svojem mentoru prof. Robertu Logožaru s kojim sam producirao zvuk, dok su mi mr. sc. Darijo Čerepinko i doc. dr. Dragan Matković pomogli oko scenarija i videa. Video se temelji na istinitom događaju, a prikazuje životne uspone i padove, sreću i tugu, a sve skupa ima tragičan završetak u kojem mlada osoba umire. Ovim videom želio sam prikazati kako je sve u životu prolazno te kako se moramo baviti vlastitim emocijama i istovremeno imati sluha za tuđe osjećaje.

Kako je tekao proces izrade videa Res Verae?

I glazbu i video sam snimio i montirao sam, a prije toga sam se konzultirao sa svojim mentorima koji su mi bili velika podrška i pomoć u samom projektu. Srećom, kompozicija je već prije bila skladana pa sam na taj način uštedio vrijeme. Produkcija glazbe je trajala oko dva dana. Za snimanje videa bila su potrebna dva dana, a montaža i postprodukcija su “oduzeli” cijeli tjedan. Prije svega je trebalo osmisliti tu alegorijsku priču i izraditi scenarij. Uz sve obaveze na faksu, izrada projekta se odužila na skoro mjesec dana.

Osim što si jedan od dobitnika Rektorove nagrade, čime se baviš osim studija?

Osim studija bavim se glazbom; sviram gitaru, bubnjeve, bass gitaru i pjevam. Donedavno sam svirao u varaždinskom bandu Fajrunt koji je nastupio kao predgrupa Hladnom Pivu u varaždinskoj Areni. Uz to se bavim i grafičkim dizajnom, video i audio produkcijom te fotografijom. Trenutno s kolegom Svenom Baranićem krećem sa snimanjem albuma. Ime benda je Gnarly, što u slengu znači izazovno i nešto iznad granica ekstremnog, i to zato što želimo nastupati samo nas dvoje i svejedno zvučati upotpunjeno, nadoknađujući instrumente koji bi inače nedostajali; bas gitara, ritam gitara.

Koji su tvoji daljnji karijerni ciljevi? Što želiš postići?

Planiram pokrenuti svoj studio i raditi sve što i sada radim, ali na nešto višoj razini. Želim se nastaviti baviti audio i video produkcijom i fotografijom, želim snimati druge bendove. Cilj mi je iskoristiti sve što me zanima i raditi vlastite cross-media projekte. Primjerice, planiram snimiti album kojega bih vizualno dizajnirao koristeći vlastite fotografije, na kojem bi se nalazile moje kompozicije koje sam snimam i produciram te za čije pjesme bi na kraju snimao i odgovarajuće video spotove. S takvim projektima sam već i počeo unutar vlastite agencije Insy Productions.

Pogledajte video Res Verae i podijelite ga sa svojim prijateljima!