Erasmus je često ono što sam od njega napraviš

Erasmus je često ono što sam od njega napraviš

Jednom kada se okružite ljudima koji su u konstantnoj potrazi za avanturama, koji su spremni reći ‘da’ novim pothvatima u bilo koje doba dana ili noći, i kojima su granice isključivo fizička prepreka, odlazak na Erasmus postane vam nešto neophodno, neizbježno. Nešto što morate iskusiti minimalno jednom tijekom svoje studentske karijere.

No, kada pogledate širu sliku, shvatite da se samo šačica ljudi s vašeg fakulteta odlučuje na odlazak na Erasmus, i dok je možda postotak mobilnosti u vašem okruženju visok, u nekom generalnom okruženju je još uvijek poprilično nizak.

Uvijek ima problema, ali treba imati i volje

Iako bih ovo iskustvo preporučila svima, unatoč svim nedoumicama i nedostacima, odlazak na studentsku razmjenu je odluka koja sa sobom vuče nekoliko potencijalnih problema. Financije, jezik, broj ECTS bodova koja će vam biti priznat po povratku doma, kvaliteta studija, smještaj i administracija neki su od najvećih strahova s kojima se studenti suočavaju, stoga je vrlo bitno na Erasmus otići u pravom trenutku, i s realnim očekivanjima.

Nakon dvije godine razmišljanja o odlasku na studentsku razmjenu, na Erasmus sam se odlučila otići u drugom semestru druge godine diplomskog studija. Znala sam da želim otići u zemlju u kojoj dosad nisam bila, da ne želim otići u najveći grad u državi, no sa sveučilištem na dobrom glasu. Uz osobne kriterije, i količinu bilateralnih ugovora na vlastitom sveučilištu, na samom početku sam si drastično suzila izbor. Nakon svega nekoliko dana razmišljanja i istraživanja, odabrala sam sveučilište Adama Mickiewicza u Poznańu kao svoj prvi izbor, na koji sam naposljetku i bila primljena, što je odluka koju nisam požalila.

Ne postoji dobro i loše Erasmus iskustvo

Postoje oni koji imaju više sreće u određenim aspektima tog iskustva, i postoje oni koji imaju manje. Erasmus je ogroman projekt u kojem sudjeluju sve države Europe s velikim brojem visokoobrazovnih institucija – neke od njih se o projektu brinu manje, neke više. Zato je važno informirati se, istražiti činjenice, skupiti iskustva drugih i posložiti prioritete te pri tome imati realna očekivanja.

Ako misliš da ćeš otići u zemlju koja je na glasu kao “jeftina” i putovati avionom do željenih destinacija, vjerojatno ćeš se razočarati. Ako si spreman sjediti u busu 12 sati, ugodno ćeš se iznenaditi. Ako misliš da je Erasmus višemjesečni party, možda ova vrsta mobilnosti nije za tebe.

Možda je klišej, no Erasmus te promjeni kao osobu, što je istodobno njegov najbolji i najgori aspekt. Jednom kada izađeš iz svoje komfor zone, više se nikada u nju nećeš uspjeti uvući. Ne promijeni Erasmus sve ljude na jednak način, a jedini način da otkriješ kako može promijeniti tebe je da se prepustiš iskustvu. No, vratit ćeš se bogatiji, emocionalno i mentalno. Osjećat ćeš se ugodnije među ljudima. Dobit ćeš temu o kojoj možeš pričati s potpunim strancima. Neće ti biti problem otići na iznenadnu avanturu. Pristat ćeš presjedati s jednog prijevoznog sredstva na drugo u različitim mjestima ako to znači da ćeš dobiti priliku iskusiti ih. Što je sve dobro.

Loš dio je taj da više nikada nećeš moći sjediti mirno. Htjet ćeš se kretati, istraživati, putovati, no nećeš uvijek moći. Prošla je skoro godina dana od trenutka kada sam započela svoj Erasmus, no još uvijek imam mapu grada u glavi. Da se u ovom trenutku stvorim tamo, znala bih koji tramvaj uzeti kako bi došla do svog najdražeg kafića. Ili gdje imaju najbolje kolače   Znala bi gdje se vjerojatno nešto događa u gradu. Možda bi susrela nekog poznatog.

Čudan je to osjećaj, kada imaš drugi dom, no nisi u njemu.

Tajana Mohnacki,

Potpredsjednica Erasmus studentske mreže Hrvatska