I Zagreb želi ostati – i preusmjeriti svoju budućnost!

I Zagreb želi ostati – i preusmjeriti svoju budućnost!

Nakon Splita, Osijeka i Rijeke, završetak ciklusa Suprotivinih radionica održao se i u Zagrebu, 4.11.2017. Mladima je predstavljen krovni dokument kojim se uređuju politike za mlade, Nacionalni program za mlade, a potom su uslijedile fokus radionice i susret s lokalnim političarima.

Voditeljica Suprotive Jelena Slavić Miljenović ponovno je istaknula kako je Suprotiva „jedinstvena platformu za edukaciju i povezivanje mladih koja ih potiče da budu aktivni građani, da se odupiru korupciji i da zahtijevaju promjene u društvu.” Cilj je mladima omogućiti kvalitetniji život u lokalnoj sredini, što bi u konačnici trebalo dovesti do smanjenja broja odlazaka mladih iz Hrvatske. “Želimo da Suprotiva dođe na otoke, priobalje, manje gradove u Lici, Slavoniji, Podravini, ma u cijelu Hrvatsku,” entuzijastično govori Jelena.

Sedamdesetak mladih političarima je hrabro predstavili probleme koji ih muče i koji im predstavljaju razlog radi kojeg razmišljaju o odlasku iz zemlje, primjerice, nedostatak centara za mlade, neprovođenje Nacionalnog programa za mlade, politička i društvena apatija, problemi s pronalaskom posla što dovodi do produžavanje trajanja studija, teža odluka za sklapanjem braka i rađanjem djece, nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, problemi s birokracijom kod želje da sami pokrenu vlastiti posao…

Tatjana Matić, studentica prve godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, rekla nam je kako vjeruje da je mnogim sudionicima ova jednodnevna konferencija proširila znanje o politikama za mlade, ili barem vidike o samoj temi ostanka ili odlaska iz iz zemlje.

„Suprotiva je pokazala kako postoje mladi ljudi koji su zainteresirani za ostanak u Hrvatskoj i koji su voljni dati vlastiti doprinos kako bi odlazak iz zemlje bio opcija, a ne jedini izlaz iz trenutne situacije,“ naglasila je.

Luka Jakopčić, samozaposlen u Recider projekt d.o.o., kazao je kako je pozitivno što netko preuzima inicijativu za afirmiranje ostanka u RH, i to na dosta sustavan način (četiri konferencije, fokusice, povezivanje s političarima…). Smatra da je jako bitno što se Suprotivom skreće pažnje na postojanje institucionalnih mehanizama za djelovanje mladih i ostvarivanje njihovih potreba.

„Thumbs up za princip dugog marša kroz institucije i za povezivanje ‘podskupina’ mladih u jedinstvenu ‘frontu’, ohrabruje Luka i nadodaje da treba paziti jer „marš kroz institucije ne znači i srastanje s institucijama i nasilno uskakanje u političke cipele“.

Lea Jakopović, članica organizacijskog tima Suprotivinih konferencija, na kraju je konferencije naglasila:

„Mnogi mladi su nas danas pitali gdje početi i s kime. Odgovor je uvijek isti – danas! Tim Svjetskog saveza mladih Hrvatska s inicijativom Suprotiva stoji svima na raspolaganju kao konkretna pomoć i platforma za umrežavanje. To i jest glavni cilj ovih jednodnevnih radionica – da povežemo mlade koji su željni raditi na promjenama u društvu te da oni shvate da nisu sami u svojim čežnjama, da nas ima još koji gorimo za istu ideju! Danas nam je svima postalo jasno kako i Zagreb želi ostati i preusmjeriti svoju budućnost!“

Na radionici su kao predstavnici donositelja odluka bili prisutni: Karlo Ressler ispred HDZ-a, Matej Mišić ispred SDP-a, Tihomir Milovac i Gordana Rusak kao nestranački kandidati, Svibor Jančić ispred ZA Grad, Nedeljko Marković iz MOST nezavisnih lista i Tomislav Maceković ispred Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti. Oni su, zajedno s prisutnim mladima, dolazili do konkretnih rješenja i obećali da će im biti potpora u njihovim traženjima i nastojanjima. Držimo ih za riječ!

Završna konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” održat će se od 20. do 24. 11. 2017. u Zagrebu. Dođite!