Je li CEEPUS nešto za prigristi ili još jedna mogućnost za mobilnost?

Je li CEEPUS nešto za prigristi ili još jedna mogućnost za mobilnost?

Nadam se da ćeš do kraja ovog članka dokučiti odgovor. Za početak da se onako tradicionalno predstavim. Ja sam Filip Cirkvenčić, student treće godine geografije i talijanskog jezika na zadarskom sveučilištu. Trenutno završavam svoj boravak od četiri mjeseca u Grazu u sklopu razmjene studenata preko CEEPUS programa.

No, što je to CEEPUS i tko se može prijaviti?

CEEPUS je zapravo akronim engleske verzije imena Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije. To je regionalni program akademske mobilnosti koju je moguće ostvariti u Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji, dok su se programu posljednji priključili Kosovo i Moldavija. Uglavnom obuhvaća zemlje jugoistočne i srednje Europe.

Program je drugačiji od Erasmus+ studijskog boravka utoliko što funkcionira na temelju CEEPUS mreža koju čine najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice programa. Koordinatori i partneri su visoka učilišta i njihove sastavnice. Mreže se sastoje uglavnom od fakulteta ili sveučilišnih odjela istog polja. Tako na primjer GEOREGNET označava mrežu sastavnica visokih učilišta u polju geografije, te u mrežu spadaju Austrija, Bosna i Herzegovina, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovenija i Slovačka. Stoga sam ja kao student geografije mogao birati između ponuđenih zemalja.

Ako se tvoj fakultet ili odjel ne nalazi niti u jednoj mreži, nema mjesta za strah i paniku. U tom slučaju postoji mogućnost ostvarivanja mobilnosti izvan mreže, tzv. freemoveri. Slobodna mjesta za tu kategoriju određuju se uglavnom kada se vidi koliko ima praznih, tj. slobodnih mjesta. Točnije, prijave za mrežu su npr. u lipnju, dok se kao freemover možeš prijaviti tijekom natječaja u studenom.

Još jedna važna stavka – novac, koji nam svima treba

Države svake godine određuju kvotu studenata koji mogu ostvariti stipendiju te vremensko trajanje. Tako je, primjerice, na Odjelu za geografiju (UNIZD) bilo raspoloživo samo jedno mjesto za odlazak na CEEPUS u Austriju u trajanju od 4 mjeseca. Države same odlučuju o visini stipendije za različite kategorije stipendista (student, profesor i slično). Stipendija ovisi o standardu života pojedine zemlje te može biti u obliku novčanog iznosa, primjerice, 940 eura na mjesec kao za Austriju ili može biti kombinacija novčanog iznosa i drugih pogodnosti. Tako, primjerice, Makedonija osigurava 50 eura u novčanom iznosu uz pokriven javni prijevoz, mjesto u studentskom domu, hranu u studentskom restoranu i zdravstveno osiguranje.

Sličnosti i razlike između CEEPUS-a i Erasmusa

CEEPUS je jedan zanimljiv i malo složeniji program od Erasmusa, no to nikako ne znači da ga treba zanemariti. Upravo zato što je program toliko nepoznat studentima, imate veću šansu za odlazak na mobilnost jer se većina studenata prijavljuje isključivo na Erasmus+. Bila bi velika šteta kada ne biste iskoristili ovu „dodatnu“ mogućnost.

Iz moje perspektive je gotovo isto kao Erasmus+ studijski boravak, izuzev načina prijave koja je puno jednostavnija – sve je online i nema dvije kile papira i hodanja 2 dana po uredima. Meni je u Grazu bilo jednako dobro kao i studentima na Erasmus+ programu, gotovo ista stvar.  Bilo bi šteta da nisam  iskoristio tu mogućnost.  

Moje iskustvo s Grazom

U Graz sam stigao početkom listopada i vrlo brzo riješio sve potrebne dokumente i obrasce. Uslijedila je zapravo jedna tipična razmjena, upoznavanje novih ljudi, zabave, predavanja i seminari, putovanja itd.

Bio sam smješten u studentskom domu, a poveznica za prijavu mi je stigla nedugo poslije e-maila o potvrdi da sam dobio tu mobilnost. Dom iz naše perspektive nije jeftin. Za dvokrevetnu sobu plaćao sam 315 eura na mjesec, što je ovdje normalna cijena. Dok vas lovi srčani udar zbog cifre, sjetite se da za Austriju dobijete 940 eura na mjesec, pa  poslije plaćanja doma ostane 600 eura na mjesec, a to je dosta i za otići na Mars.

Bitno je spomenuti da postoji nekoliko pružatelja usluga smještaja u studentskim domovima. Moj dom je bio odličan. Smješten u blizini Mure, s pogledom na Schloßberg, dvadesetak minuta od sveučilišta, sve je bilo blizu. Zanimljivo je to što je bio podijeljen u apartmane s pet soba, opremljenom kuhinjom, kupaonicom, WC-om i ne biste vjerovali, smočnicom (u narodu poznata kao Njezino Veličanstvo Špajza). Dobra je stvar što u domovima ima puno studenata na razmjeni pa niste sami i vrlo brzo se sprijateljite i zabave ne nedostaje.

Graz je pravi studentski grad s preko 40 tisuća studenata. Tipičan srednjoeuropski grad, odlično povezan s ostatkom Austrije i Europe pa nije problem niti putovati. Zabave ne nedostaje zbog relativno velikog broja studentskih domova s party roomom i brojnih kafića i klubova. Ima doslovno svega za svakoga. Sveučilište ima puno različitih odjela, stoga ćete vjerojatno pronaći kompatibilni studij. Ja sam to uspio s dva prilično različita studija, geografijom i talijanskim jezikom.

Zašto se prijaviti?

Iskustvo mobilnosti će vas promijeniti, pomoći da shvatite drugačije kulture i sebe same. Puno ćete naučiti, poboljšati svoje znanje jezika i proširiti vidike, što je na kraju i najvažnije. Nemojte se bojati izazova i odvažite se na neku vrstu mobilnosti. CEEPUS je odličan za to utoliko što ne morate otići na cijeli semestar ukoliko vam je to prestresno, već možete proučiti različite mogućnosti po različitim zemljama na CEEPUS web stranici.

Ako vi ili vaši prijatelj ne dobijete Erasmus+, budite lukavi i prijavite se na CEEPUS, sigurno vam neće biti žao.

Nadam se da sam vam uspio približiti još jedan program razmjene. Uživajte i sretno prilikom prijave 😉

I ne, još nije gotovo. Još malo strpljenja. Moram spomenuti još nešto što prožima cijeli koncept mobilnosti, a to je Erasmus Studnet Network ili poznatiji pod akronimom ESN (čita se iesen). To je najveća europska studentska organizacija koja djeluje na internacionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Glavni cilj je pomoći dolaznim stranim studentima u prilagodbi na novu sredinu, tj. pomoći im prilikom pronalaska smještaja, sa svom birokracijom i najvažnije od svega, da nađu što prije nove prijatelje. Stoga organiziramo razne aktivnosti upravo s tim ciljem, da se ti studenti međusobno upoznaju, ali i da se integriraju u lokalnu zajednicu kako bi obje strane imale korist od toga. Ja sam član lokalne sekcije ESN-a Zadar već dvije godine i uživam volontirajući te mi je ESN postao jedna velika strast i baš sam se pronašao u tome.

Filip Cirkvenčić