Kako izgraditi karijeru nakon studija

Kako izgraditi karijeru nakon studija

Završna si godina preddiplomskog ili diplomskog studija. Jedino pitanje koje čuješ češće od “Kad ćeš diplomirati?” je “Što misliš raditi u životu?”. Na ovo prvo je još donekle lagano odgovoriti, ali od pomisli na drugo, vjerojatno ti se zavrti u glavi. Bez obzira studiraš li pravo, brodogradnju ili povijest umjetnosti, dileme su svima iste.

Što zapravo želim raditi?

Ne brini ako ne pripadaš malom postotku onih koji još od vrtića znaju što žele raditi. Većina ljudi to spozna tek kasnije u životu ili tijekom karijere. Za početak, napravi listu kolegija koji su te najviše zanimali. Uz svaki kolegij navedi područje koje ti je bilo najzanimljivije, nakon čega ćeš polako početi dobivati ideje što želiš raditi. Nećeš moći odmah sa sigurnošću definirati što želiš, ali ćeš se potaknuti na razmišljanje i dodatno istraživanje. I to je svakako korak naprijed. Razmisli o svom idealnom radnom mjestu. Radi li se o manjoj tvrtki ili velikoj korporaciji, tvrtki s jače izraženom hijerarhijom ili nešto opuštenijom strukturom? Razmisli i o organizacijskoj kulturi, kolegama s kojima želiš raditi te o svemu što smatraš presudnim faktorom u odabiru budućeg posla. Napravi listu ključnih kriterija i koristi ih kao filter u svojoj potrazi.

Napokon, idealna tvrtka, ali nema otvorenih pozicija

Ako si već u situaciji da znaš što želiš raditi, nema smisla odustati na prvoj prepreci. Odvaži se i pošalji životopis te neki oblik motivacijskog pisma u kojem ćeš objasniti kako baš ti možeš pridonijeti odabranoj tvrtki i zašto misliš da te trebaju pozvati na razgovor. Uz minimalni rizik, koji u najgorem slučaju može biti povrijeđeni ego ako ne dobiješ odgovor, možeš dobiti poziv da im se predstaviš uživo. Nikad nećeš dobiti odgovor na pitanje “Što ako…” ako se ne odvažiš i ne probaš.

Ne zadovoljavam svaku od točaka navedenih u oglasu za posao

Iako možda ne posjeduješ sve vještine koje poslodavac traži u oglasu za posao, i za to postoji rješenje. Ovaj dio zahtijevat će malo više muke, ali bez muke nema nauke (ili posla u ovom slučaju). Postoji jako velik broj platformi koje nude znanje besplatno. Registriraj se na nekoj od mnogobrojnih online platformi za učenje i stekni nove vještine. Istina, lakše je to reći nego učiniti, ali ako ti život ovisi o tome, a ovisi, vrijedi žrtvovati koji odlazak u grad ili pokoju epizodu omiljene serije da dobiješ posao koji želiš. Ipak, nemoj očekivati da ćeš u nekoliko tjedana postati stručnjak, ali dobit ćeš osnovnu razinu znanja i više samopouzdanja prilikom prijave za posao u kojoj se traže baš te vještine.

Imaj na umu da nema te prepreke za koju ne postoji rješenje, samo se moraš potruditi i pronaći ga.