Kako jeftino putovati

Kako jeftino putovati

Na samom početku volio bih napomenuti da nisam nikakav stručnjak za putovanja. Ne radim u putničkoj agenciji i nisam pohađao tečajeve kako jeftino putovati. Iako sam studirao turizam, ovo nema apsolutno nikakve veze s fakultetom ili znanjem koje sam prikupio studirajući. Ovakvim vas stvarima ne uče na fakultetu. Ovo naučite nakon što odlučite proputovati svijet i počnete tražiti najjeftiniji način kako to učiniti ili nakon što pročitate članak poput ovog. ☺

Moje prvo putovanje u vlastitom aranžmanu bilo je u London, gdje sam se uputio u jesen 2011. g. Cijena povratne karte iz Hrvatske iznosila je €45, odnosno 330kn (usporedbe radi, toliko iznosi povratna autobusna karta za Dubrovnik). Zvuči vam nemoguće?

Otkrivanje Amerike

Nakon daljnjeg istraživanja, ustanovio sam kako €45, koliko sam platio povratnu kartu, nije niti blizu najjeftinijim avionskim kartama za letove unutar Europe. Sjećam se prvog puta kada sam pronašao avio kartu koja je u jednome smjeru iznosila €7, i to za let s jednog djela Europe na drugi. U tom trenutku osjećao sam se kao da sam otkrio Ameriku.

Mora da je neka muljaža, zar ne?

Ako je cijena karte stvarno tolika, znači li to da je ta aviokompanija manje sigurna od drugih? Naravno da ne. Naravno da je svim aviokompanijama sigurnost putnika na prvome mjestu. Ako nije u tome kvaka, u čemu onda je? Tzv. low cost aviokompanije nude letove po niskim cijenama (razlika u cijeni low cost letova od standardnih je između 40 i 60%). Od drugih se razlikuju po tome što su usmjereni isključivo na maksimiziranje broja putnika po što nižoj cijeni i to na način da nude minimalnu uslugu. Koncept je baziran na ideji da će ljudi češće putovati ako je cijena letova niska.  

Kupovinom karata kod low cost aviokompanije kupujete svoje mjesto u zrakoplovu, koje u većini slučajeva ne možete sami odabrati, te jedan komad ručne prtljage. Kako bi aviokompanija pokrila troškove vrlo jeftinih karata, sve ostale usluge naplaćuju se dodatno. Primjeri dodatnog plaćanja su rezervacija određenog mjesta u avionu, ukrcaj prije ostalih putnika, hrana, piće, novine, časopisi, jastuci, deke, prodaja parfema, bingo listića.

Jedna od bitnih stvari koje trebate znati jest da vam kod low cost kompanija za najjeftiniju ponuđenu cijenu možete ponijeti samo jedan komad ručne prtljage. Svaka aviokompanija ima svoja pravila i predodređene dimenzije, a dozvoljena prtljaga je uglavnom nešto veća od standardnog ruksaka, s tim da ne smijete nositi tekućinu koja po pakiranju sadrži više od 100 ml.. Ukoliko putujete na tjedan dana, osobno vam mogu reći kako je ručna prtljaga sasvim dovoljna, iako  curama to može biti malo teže ☺. Ukoliko vam jedna ručna prtljaga nije dovoljna, cijena dodatne prtljage iznosi do dvadesetak eura.

Razloga zašto su cijene jeftine ima još mnogo. Primjerice, takve aviokompanije nemaju razrede, već postoji samo jedna klasa za sve putnike. Zrakoplovi koje posjeduju low cost aviokompanije manji su i uvijek isti, što automatski smanjuje troškove obuke mehaničara, pilota i kabinskog osoblja. Zračne luke u koje slijeću low cost letovi nisu nužno glavne zračne luke, već znaju biti manje i nešto udaljenije od glavnih, što znači i manji iznos troškova pristojbi i drugih popratnih troškova.

Koje su to low cost aviokompanije?

Neke od europskih low cost aviokompanija su Ryanair, easyJet, Wizzair, WOW air, Eurowings. Ryanair je najpoznatiji po najjeftinijim cijenama letova koji znaju biti i po €1, no nažalost takvih letova nemaju iz Hrvatske. Najjeftiniji Ryanair letovi najčešće se nude u našem susjedstvu iz Venecije, Trsta i Budimpešte, a do tamo možete autom, autobusom ili vlakom. Hrvatske zračne luke u koje Ryanair pristaje su Osijek, Rijeka, Pula i Zadar. Letovi su sezonski, što znači da tijekom kasne jeseni, zime i ranog proljeća, letova za Hrvatsku nema.

Eurowings je njemačka aviokompanija, a njihovi letovi za Njemačku dosta su povoljni pa tako od Zagreba do Stuttgarta ili Berlina možete doći već za €40.

Aviokompanija koju sam posljednju otkrio je WOW air s Islanda. Oni su pomaknuli granicu u prodaji jeftinih avio karata ovoga siječnja kada su u prodaju pustili ograničen broj karata iz SAD-a za Island po cijeni od $69,99. CEO WOW aira spominje kako će u budućnosti avio karte biti još jeftinije, a možda čak i besplatne.

Naravno da to nije sve

Tek smo počeli odmotavati klupko. Aviokompanije svakodnevno mijenjaju cijene letova, a one variraju i ovisno o danu u tjednu. Stoga ako ste odlučili kupiti kartu, budite strpljivi i nemojte rezervirati karte na brzinu, osim ako su stvarno jako jeftine, onda kupujte odmah ☺. Sljedeći tjedan otkrit ću vam neke od savjeta za što jeftiniju rezervaciju i kupovinu karata.