Mi ne idemo nigdje, ostajemo u Hrvatskoj. Vrijeme je da se mladi pokrenu – poručuju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Mi ne idemo nigdje, ostajemo u Hrvatskoj. Vrijeme je da se mladi pokrenu – poručuju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Više nije pitanje Ostati u Hrvatskoj ili ne. Svjetski savez mladih Hrvatska odlučio je poručiti svima “Mi ostajemo u Hrvatskoj”. To je ujedno i naziv pete po redu konferencije zamišljene kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Konferenciju su u ponedjeljak otvorili uspješni doktori znanosti, poduzetnici i studenti događajem Suprotiva Govori. Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Evo snimke mojeg sinoćnjeg javljanja uživo za RTL.hr. Kolege i prijatelji iz Suprotiva odradili su fenomenalan posao….

Posted by Ante Lucic on Tuesday, 21 November 2017

Jučerašnji dan bio je rezerviran za okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak. 

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili su rezultate istraživanja o potrebama mladih koje su proveli u sklopu projekta Suprotiva i predložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.  

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

“Medijska slika reklamira odlazak, potrebna nam je objektivna slika života mladih iseljenika.” – istaknuo je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. Kako kaže, “važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi si mogu sami stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. No, ohrabrila je mlade najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Danas je na redu tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist te Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog. 

[Mi ostajemo u Hrvatskoj.] 3. DAN 📣
Danas smo od 19h u: Hrvatski Školski Muzej ✊

Posted by Suprotiva on Wednesday, 22 November 2017

Tribinom se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre, ne samo kratkoročna rješenja, nego i cjelovitu kulturnu viziju HrvatskeTribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati. SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: direktor tvrtke Volim ljuto Goran Vrabec, putopisac Tomislav Perko, direktorica tvrtke Edukator kreator Ivona Zgrabljić te direktorica tvrtke i-Ways Dragana Gučanin. Mladi će imati priliku informirati se i o tome što je Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

Iz SSMH-a su poručili da je vrijeme da mladi prestanu čekati da ih netko zaposli.  Business dateom upoznat će mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj  je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.

[Mi ostajemo u Hrvatskoj.] Jako smo ponosni! 😎 Naš tandem: Jelena Miljenovic i Luka Liang Tripalo predstavili su…

Posted by Suprotiva on Monday, 20 November 2017