Obogaćivanje programa Erasmus+ danima društvene uključenosti

Obogaćivanje programa Erasmus+ danima društvene uključenosti

Kako Erasmus studente približiti lokalnoj zajednici i motivirati ih na volontiranje i pomaganje društvu? Ovim pitanjem bavi se Erasmus Studentska Mreža (ESN), najveća studentska  organizacija u Europi, pod čijim se okriljem nalaze brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multikulturalnost, ali i društvenu uključenost. Jedan takav projekt održao se krajem studenog i početkom prosinca. ESN je organizirao inicijativu Dani društvene uključenosti (27.11.-10.12.), tijekom koje su se u više od 500 lokalnih ogranaka u 40 zemalja odvijajali događaji koji služe osvještavanju javnosti  o volonterstvu te integraciji osoba s tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Ova inicijativa pružila je priliku međunarodnim studentima da nauče na koji način mogu pridonijeti poboljšanju društva. Šest ogranaka ESN-a Hrvatska organiziralo  je događaje koji su uključivali aktivnosti s marginaliziranim skupinama, prikupljanje sredstava za pomoć domovima za djecu, beskućnicima i azilima, kreativne radionice s osobama s poteškoćama, posjete domovima za stare i nemoćne te druge aktivnosti.

Ove godine Erasmus+ program slavi 30. obljetnicu postojanja, a Dani društvene inkluzije organizirani su s ciljem da pokažu kako volontiranje obogaćuje studentsku mobilnost. Međunarodni volonteri na ovaj način imaju veću mogućnost proširiti svoje znanje o drugim kulturama i obrazovnim sistemima te stječu iskustvo s lokalnom zajednicom iz prve ruke. Zahvaljujući programu Erasmus+, ESN ima mogućnost pomoći studentima kako bi maksimalno iskoristili mobilnost i pomogli učiniti društvo boljim za svakoga.