Predstavljena DataCROnomics skulptura hrvatskog gospodarstva od 30.000 LEGO® kockica

Predstavljena DataCROnomics skulptura hrvatskog gospodarstva od 30.000 LEGO® kockica
2 min

Prošli petak tvrtka Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija  i studentska udruga Financijski klub, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na nesvakidašnji su način dočarali pretvaranje velike količine nestrukturiranih podataka u informacije na temelju kojih je moguće donijeti poslovnu odluku. Uz pomoć više od 30.000 komada raznobojnih LEGO® kockica, više od 50 studenata sudjelovalo je u izgradnji skulpture DataCROnomics te na zanimljiv i drugačiji način doživjelo proces pretvaranja Big Data u Smart Data. U ponedjeljak 27.3.2017., projekt DataCROnomics  svečano je predstavljen u knjižnici Ekonomskog fakulteta.

Svaka pojedinačna LEGO® kockica predstavljala je jedan podatak, koji je, nakon procesa sortiranja i slaganja činio djelić skulpture DataCROnomics koja prikazuje 5 ključnih ekonomskih pokazatelja u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

Veliku podršku projektu pružio je Ekonomski fakultet, a predstavljanju skulpture nazočio je i doc. dr.sc. Božidar Jaković, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom. Istaknuo je kako Ekonomski fakultet podržava ovakve zanimljive projekte koji imaju za cilj povećati kvalitetu studiranja te omogućiti studentima da uče na kreativan i inovativan način.

Skulptura koju je dizajnirao Matija Pužar, ovlašteni suradnik LEGO® grupe, prikazuje izvoz, investicije, broj zaposlenih, neto dobit i ukupne prihode Hrvatske u razdoblju od 2010. do 2015. godine. Podatke su na temelju Bisnodeove baze analizirali studenti iz udruge Financijski klub, a slaganje skulpture koje je trajalo punih 6 sati koordinirao je LEGO® klub Kockice. Marin Stipković, predsjednik LEGO® kluba Kockice istaknuo je kako je ovo bio vrlo zanimljiv projekt jer iako Klub izrađuje razne modele skulptura, dosad nisu imali priliku od ovolikog broja kockica u tako kratkom vremenu izraditi razne LEGO®  grafikone.

Tea Logožar, članica Predsjedništva Financijskog kluba istaknula je kako je ovo samo posljednji u nizu uspješnih projekata koje su dosad realizirali s tvrtkom Bisnode i kako se vesele budućoj suradnji.

DataCROnomics je uvod u Europski tjedan novca koji se na Ekonomskom fakultetu održava od 27.3.2017 do 31.3.2017. Riječ je o međunarodnom događaju kojeg udruga Financijski klub tradicionalno organizira s ciljem povećanja financijske pismenosti i znanja društva održavanjem serije predavanja, radionica i okruglih stolova.

Skulptura DataCROnomics izložena je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a svi zainteresirani mogu ju razgledati radnim danom od 8 do 21 sat. Skulptura će na Ekonomskom fakultetu biti izložena do početka svibnja.